Å skaffe seg mentor tidlig i livet er noe absolutt alle burde gjøre for å utvide sitt nettverk og forsterke sjansen for å kapre drømmejobben de ønsker i livet. Med kurset «First Round: Networking basics» møter man Paul Pesek, som gjennom 8 moduler vil komme med gode tips og råd til hvordan man kan skaffe seg sin første mentor. Etter hver modul vil det også være mulig å teste seg selv, og laste ned tipsene og eksemplene som Paul kommer med. Han forteller mye om viktigheten med sosiale medier og en god LinkedIn profil, og at ved hyppig bruk av dette vil dette hjelpe deg å samle informasjon om forskjellige bedrifter og karriereveier.  

 I bildet under kan man se en kort oppsummering av hva disse modulene inneholder.

Foto: First-round

Pesek starter med å fortelle om hvor viktig et godt nettverk er, og at ved hjelp av dette vil det gi deg en innsiders perspektiv ut ifra den karriereveien du har lyst å lære mer om. Når man skal finne hvilke karrieremuligheter som passer deg burde man gå ut ifra 3 ting:

Interesse: still deg spørsmål som er dette interessant for meg? Vil jeg fortsatt være engasjert i dette i senere tid?

Styrke: Vil mine eksisterende styrker og kvalifikasjoner være nyttig og verdsatt her?

Vekst: Hvilke muligheter gir dette meg til å vokse videre og utvikle til å lære nye ting

I kurset forteller Pesek også om 5 kvalifikasjoner man burde se i seg selv for å unngå avslag når man skal ta kontakt med en potensiell mentor. Disse kvalifikasjonene er:
Empati: Lær å se fra de profesjonelles perspektiv for å kunne forstå de bedre.
Interesse: Vis genuin interesse ved at du virkelig ønsker å lytte til deres opplevelser og erfaringer.
Takknemlighet: Vis takknemlighet ved at de tar seg tid til å hjelpe deg
Relevans: Fortell hvorfor du tar tatt kontakt og hvorfor denne samtalen kan hjelpe deg videre i karrieren.
Respekt: Behandle de slik du ville blitt behandlet selv hvis du skulle vært i deres posisjon.

Senere ut i kurset blir det lagt frem 4 forskjellige måter eller kategorier man kan gå ut ifra når man skal finne potensielle mentorer. Dette vil hjelpe deg å åpne blikket mer og se at det er flere veier man kan gå for å nå frem. I bildet under kan man se de 4 kategoriene og en kort beskrivelse til hver av dem.

Foto: First-round

I slutten av kurset forteller han om hva man burde og ikke burde skrive når man skal nå ut til en potensiell mentor. En god melding burde inneholde de 5 kvalifikasjonene som jeg nevnte tidligere i teksten, samt de 3 HV-spørsmålene på hvem du er, hvorfor du tar kontakt og hva du lurer på. Det kan også være lurt å være oppmerksom på visse småfeil som kan oppstå før man skal sende meldingen. Dette kan være småting som: har du skrevet navnet til vedkommende riktig? Har du dobbeltsjekket at mentoren jobber innenfor det du spør om? Har du noen skrivefeil i teksten? Har du fått klart frem budskapet med de 3 HV-spørsmålene?

Deretter viser de til hva man burde svare når man får en positiv respons fra den potensielle mentoren de har nådd ut til. Her vil det være lurt å invitere til et møte for å få best mulig informasjon og relasjon med mentor. Da er det viktig å være detaljert med tid og sted, også ut ifra den tidssonen man er i og hvor lenge man ønsker møtet skal vare, men også vise at du er fleksibel med tiden. Det er tross alt du som har nådd ut til mentor og ønsker at de skal sette av sin tid til deg. Når det er avslått og samtalen finner sted kan man som oftest dele opp samtalen i 4 faser:

– Første fase er starten av samtalen og går kort ut på introduksjon hvor du påminner mentoren på hvem du er, målet med møtet, og at man takker for at vedkommende sa ja til å ha denne samtalen.

– Andre fase er hvor du får introdusert deg selv mer detaljert på hvem du er, dine kvalifikasjoner og erfaringer, hva du driver med i dag og hva du håper å få ut av samtalen.

– I tredje fase legger du frem de spørsmålene du har skrevet ned om ting du lurer på og ønsker å få vite mer om, ut ifra de undersøkelsene du har gjort på forhånd. Dette kan være alt fra ting som dere har felles interesse om, noe du har funnet som skiller seg ekstra mye ut, informasjon du lærte om når du gjorde din research og ønsker å ta opp, eller andre ting du kom over som du ønsker å vite mer om. Første delen av spørsmålene burde i hovedsak gå ut om mentorens historie, veien de tok for å være der de er i dag, eller om de vurderte noen andre veier å ta i stedet. Deretter burde de neste spørsmålene man har forberedt rette seg mot den type jobb de gjør. Pesek kom med noen gode eksempler på spørsmål man burde stille ved dette:

Foto: First-round

– Til slutt kommer man til fjerde fase som er hvor man avslutter samtalen. Her kan man spørre om det er noen siste råd mentoren vil komme med eller om de har noen forslag til andre kilder du kan undersøke. Dermed er det å takke for dens tid og hjelp, og eventuell ta opp kontaktene senere for å opprettholde og ivareta et langsiktig forhold.

Avslutningsvis vil jeg si at dette kurset lærte meg ekstremt mye om viktigheten og lønnsomheten ved å skaffe seg en mentor. Dette er noe jeg absolutt ikke ville ha tenkt på hvis ikke jeg hadde sett kurset, og er glad jeg muligheten til å lære om dette. Jeg vil så absolutt gjøre min research og undersøke hvilken karrierevei jeg ønsker å gå, og deretter nå ut til en potensiell mentor som kunne passet. Paul Pesek la godt frem at de fleste man når ut til vil gledelig hjelpe fordi de har vært i dine sko engang selv, noe som gjøre det mindre skummelt å nå ut til noen.

Jeg vil absolutt anbefale at man går igjennom dette raske kurset og håper denne oppsummeringen gjorde deg også inspirert!

Kildehenvisning:
Link til kurset finner ut her

2 Replies to “Verdien av en god mentor”

  1. Hei Cathrine!

    Flott oppsummering 🙂 Du forklarer godt, og har skrevet rikelig med tekst. Da er det også veldig bra at du har inkludert bilder for å dele opp innlegget. Fint at du også har med tydelig introduksjon, hoveddel og avslutning. Jeg anbefaler at du jobber litt med strukturen i dette innlegget. Her mangler det nemlig underoverskrifter, noe som gjør innlegget noe uoversiktlig 🙂

    Godt skrevet! Jeg ser frem til å lese mer 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.