For å utvikle mitt fagfelt innenfor digital markedsføring vil jeg i dag vurdere en bedrifts nettbutikk. Her lønner det seg å bedømme en bedrift man har et kjennskap til fra før eller har et ønske om å jobbe med, så dermed vil jeg vurdere nettsiden til Gina Tricot.

Gina Tricot er en svensk motekjede som ble grunnlagt av familien Appelqvists i 1997. Her tilbyr de flotte moteklær til alle kvinner, med butikker i over 30 forskjellige land og E-handel i hele Europa. Forretningsideen deres er å tilby mye mote for lite penger. Dette vil jeg si de oppfyller ved å gi kundene en gledelig overraskelse hver gang man ser prislappen, det er vel også mye av grunnen til at Gina Tricot har blitt så anerkjent gjennom årene (Ginatricot).

Med inspirasjon fra Markedsføringspodden gjestet av Karl Philip Lund vil jeg følge 10 vurderingskriterier når jeg skal bedømme Gina Tricots nettbutikk. Her vil jeg også sette terningkast fra 1-6 ut ifra hvor bra jeg syns bedriften gjør det ut ifra hvert kriterie (markedsforingspodden).

1. Førsteinntrykk
Førsteinntrykk gjelder ikke bare første gang du møter noen, men også når du er oppdager noe nytt for første gang. Et nettsides førsteinntrykk er ekstremt viktig nettopp fordi det er dette som avgjør om en potensiell kunde forblir på siden eller forlater den med en gang, dette vil også være med på å redusere din bouncerate (Ødegaard, 2020).

For å avgjøre førsteinntrykket kan man enkelt tenke seg til tre spørsmål man skal kunne besvare i løpet av de første fem sekundene:

– Har jeg kommet til riktig sted?
– Hva kan jeg gjøre her?
– Hvorfor skal jeg gjøre det her?

Ut ifra nettsidens utforming på forsiden og dens oversiktlighet vil jeg så absolutt si at jeg får kjapt svaret på disse tre spørsmålene. De har en klar logo og man kan enkelt navigere seg rundt, eller bla lenger ned på siden og får et godt innblikk i alt de tilbyr. Jeg liker også veldig godt at de har et veldig «rent» design kontra mange andre nettsider som presser alt av informasjon på første siden.

  • Terningkast: 6/6

2. Synlighet
Dette går på hvor lett det er å finne frem til nettbutikken, her er Search Engine Optimizing (SEO) og Search Engine Marketing (SEM) en stor faktor.

På dette kriteriet vil jeg si at Gina Tricot scorer svært høyt. Man ser ved første googlesøk at en direktelink til deres nettside er det første som dukker opp, det samme skjedde også da jeg prøvde å søke etter noen av deres produkter som jeg vet de har inne.

  • Terningkast 6/6

3. Brukervennlighet
Hvordan er nettsiden satt opp? Er det lett å navigere seg rundt og finne informasjon, eller de produktene man leter etter? Dette går på forståelse og innsikt for alles målgrupper. En lite brukervennlig nettside vil trolig miste kunder tidlig i kjøpsprosessen noe man absolutt vil unngå. Med brukervennlighet menes det også hvordan nettsiden er ved bruk av andre mobile enheter, som f.eks. Iphone og Nettbrett. Et tips for å sjekke om nettsiden er mobilvennlig er å bruke Google sitt verktøy her.

Her har Gina Tricot gjort en god jobb ved å blant annet plassere menyen på toppen av forsiden så den er lett tilgjengelig og synlig. Her kunne de muligens endret størrelse eller font for å tydeliggjøre den enda mer. Dette gjør det mye enklere for kunder å finne frem uten at de må lete seg rundt og vil også forsterke førsteinntrykket.

Eneste jeg har å kommentere på er at søkefunksjonen fra en datamaskin kunne vært litt mer synlig, her kan jeg tro det fort er lett å overse denne funksjonen for de som ikke er like kjent ved å handle på nett. Selv om denne kommer mer synlig frem på en telefon.

Annet småprik de burde fikse på siden deres er feilmeldingen som stadig dukker opp hver gang man skal gå inn på «Vesker&lommebøker» og at deres funksjon ved at man kan få tilsendt mail når de får inn noen av deres utsolgte varer, ikke fungerer.

  • Terningkast 3/6

4. Kjøpsprosess
Det skal være lett og «plettfritt» å gå igjennom et kjøp på en nettside. Om dette blir for avansert kan man fort miste kundene på denne måten. Her vil også faktorer som betalingsikoner og leveringsinformasjon/alternativer være med å påvirke kunden. Jeg opplever at Gina Tricot har satt det opp svært enkelt ved at med en gang man klikker på kassen får man øyeblikkelig opp valg om levering og betaling, samt ekstra informasjon på en og samme side. I tillegg hvis man har handlet der en gang tidligere ligger allerede din sist brukte adresse og leveringsmetode inne fra før av som gjør at det så og si tar 5 sekunder å gjennomføre kjøpet. Dette kan selvsagt gå begge veier ved at når kjøpet går så raskt vil det kanskje gå litt fort for noen, slik at de gjennomfører kjøpet før de var klar for det. Kanskje det burde være en ekstra bekreftelses knapp for å unngå dette?

Eneste som jeg vil si kan trekke ned Gina Tricots kjøpsprosess er at man ikke bare kan logge inn med brukernavn og passord når man skal betale, men heller få tilsendt en link til innlogging på e-post. Dette gjør det litt mer tungvint å få kommet seg inn på kontoen med tanke på at det ikke er så mange yngre mennesker som bruker epost i dag og at det fort kan oppstå problemer med at man f.eks. må lete igjennom masse mails for å finne linken, eller at den havner i søppelpost. Men så fort man har fått logget inn og klar til å gjennomføre kjøpet vil jeg si det er «bestemor-sikkert». Med dette mener jeg at nettsiden er lagt opp så enkelt at selv de med manglende teknisk erfaring klarer å gjennomføre et kjøp.

Jeg saver også en mappe hvor man kan legge inn favoritter slik at man enkelt kan lagre de plaggene man ønsker å kjøpe senere, også deretter enkelt fine frem til de når de ønsker å gjennomføre kjøpet.

  • Terningkast 5/6

5. Teknologi/Hastighet
Høy teknologi og hastighet er et svært viktig element for å unngå å miste kunder og redusere bounce rate. Tester har vist at ¼ forlater nettsiden hvis det tar mer enn 4 sekunder å laste den inn, og desto fler på telefon. Dermed hvor raskt nettsiden din er satt opp vil være en stor påvirkningsfaktor for omsetningen din.

For å teste hastigheten på en nettside kan man bruke Google Pagespeed Insight verktøy, dette kan du finne link til her. Ved å taste inn url´n til nettsiden kommer det opp en tabell som viser hvor lang tid det tar å laste opp siden.
I bildet under kan man se at på både datamaskin (83) og mobil (31) er det behov for forbedring.

.

.

.

.

Her kan man klart se at Gina Tricot dessverre scorer svært dårlig, og burde gjøre noen drastiske tiltak. Dette verktøyet kommer også med forslag til tiltak bedriften burde gjøre for å forbedre deres hastighet, som for eksempel: fjerne ubrukt eller eldre versjoner av JavaScript eller forhåndslaste opp bilder med størst innholdsrik opptegning. Bare ved å forbedre disse to tingene har man spart 2,5 sekunder

  • Terningkast: 3/6

6. Kundetilfredshet
Dette punktet bedømmer hvorvidt bedriften viser frem til tidligere kunder og hvor fornøyde disse kundene har vært. Dette vil være et nyttig hjelpemiddel for å få de usikre kundene til å handle og bygge tillit.

Dette kan være via interne vurderinger/kommentarer på selve nettsiden, via tjenester som Prisjakt eller Trustpilot, eller via nettbutikkens egne sosiale medier.

Jeg kan se at Gina Tricot har forbedret seg ved at de nylig har lansert «anmeldelser» fra tidligere kunder når man går inn på plaggene. Dette vil være med å påvirke og betrygge kundene betraktelig og jeg vil tro også øke salget.

De har også en Instagram profil som de i tillegg bruker svært aktivt, dette er veldig bra med tanke på at her kan alle som vil kommentere under bilder som bedriften poster. Dette syns jeg også er mer troverdig da det er vanskeligere å forfalske, som noen nettsider også dessverre gjør.

  • Terningkast 5/6


.

.

.

.

.

.

7. Trygghet
Hvis man tenker på Cialdinis prinsipper for påvirkning nemlig trygghet, burde man være ganske klar med å vise på nettsiden at dette er en troverdig side å handle fra. Dette spiller på hvor trygg og legitim nettsiden til en bedrift gir uttrykk for at skal være, som skal resultere i en trygg handel. Dette er også noe jeg personlig er svært opptatt av når jeg skal handle fra ukjent nettside. Hvis det ikke er noe som taler for at jeg garantert får pakken min eller noen andre «trygghetspunkter» som sertifiseringer vil jeg som regel heller ikke handle derifra.

Logoer som Vipps, Visa eller Mastercard kan være små faktorer som gir en stor trygghet for mange. Andre sertifiseringer som en trygg e-handel, eller tydelig informasjon om retur, reklamasjoner og angrerett er også viktig at nettsider har lett tilgjengelig.

Som man kan se på dette skjermdumpet fra nederst på Gina Tricots nettside, finner man lett frem til den informasjonen man leter etter. Her er det også mulig å kontakte nettbutikken enten via e-post eller en live-chat noe som er et stort pluss.

Man må dog bla en god del ned på siden for å komme frem til dette, noe som kanskje ikke alle er klar over. Her burde de kanskje gjøre noen endringer for å få dette mer frem.

  • Terningkast 4/6

.

.

.

.

.

8. Kundekommunikasjon
Hvor godt inntrykk gir bedriften deg om kommunikasjonen med kundene? Jeg kan se at Gina Tricot er flinke på å bruke sosiale medier som Instagram, Facebook eller Linkedin jevnlig, men på en annen side kan jeg også se at de er lite aktive på å svare kundene deres i kommentarfeltet. Det er også kun èn instagram profil til tross for at de har enormt mange butikker rundt om i verden. Her burde de kanskje lage litt fler profiler knyttet til forskjellige land eller byer de holder til, for å skape et sterke bånd med kundene. Slik det ser ut nå er den eneste måten å komme i kontakt med bedriften på er gjennom e-post eller den digitale live-chatten de har på nettsiden. Her har de et lite forbedringspotensial med tanke på at en god kundedialog har mye å si på bedriftens omdømme.

  • Terningkast 4/6

9. Priser og utmerkelser
Dersom en nettbutikk har fått noen priser eller utmerkelser vil det være en stor fordel å ha disse klart og synlig frem på forsiden. Dette vil også påvirke mye av punktene jeg har nevnt ovenfor som førsteinntrykk, trygghet og kundetilfredshet.

Dette er noe jeg dessverre ikke kan finne på nettsiden til Gina Tricot. Om det er fordi de ikke har vunnet noen priser eller bare ikke er flinke til å fremlegge det på nettsiden – vet jeg ikke, men dette er også et punkt de har et forbedringspotensial på.  

  • Terningkast 1/6

10. Konsept og strategier
En bedrifts strategi bør være tydelig kommunisert gjennom konseptet deres. Som Karl Philip sier «Strategi handler om å peke ut en retning, få folk med seg, og bevege seg i en riktig retning». Suksessen her er avhengig av bedriftens evne til å gjennomføre (Linkedin).

Man kan tydelig se konseptet til Gina Tricot med en gang man anvender deres nettside. Her er det lett å se at de tilbyr et stort utvalg av moteklær og tilbehør til kvinner. Deres strategi fra start har jo vært som nevnt å tilby mye mote for lite penger noe jeg vil si at de absolutt gjør

  • Terningkast: 6/6


Oppsummering
Avslutningsvis vil jeg si at Gina Tricot har en av de bedre nettsidene jeg har sett! Den er svært brukervennlig, ryddig og oversiktlig, og kommer med mange gode tilbud. Alt i alt vil jeg sammenlagt gi de terningkast 5/6 på deres nettside.

Etter å ha gjennomført denne vurderingen har jeg også fått testet meg selv på hva man burde gå etter når man enten skal vurdere en nettside, eller sette opp en egen nettside selv. Håper denne vurderingen var til hjelp!

Kildehenvisning:
Ginatricot
https://www.ginatricot.com/no

Google PageSpeed: 
https://developers.google.com/speed/pagespeed/insights/

Inevo: Hvordan vurdere din nettbutikk
https://inevo.no/blogg/hvordan-vurdere-din-nettbutikk/

Linkedin: Slik lager du en effektiv strategi
https://www.linkedin.com/pulse/20141106204942-7624-slik-lager-du-en-effektiv-strategi/

Markedsføringspodden: Hvordan vurdere en nettbutikk
https://markedsforingspodden.no/hvordan-vurdere-en-nettbutikk/

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.