Målinger er en avgjørende faktor når man driver med digital markedsføring. Du burde enkelt kunne lese hvor trafikken til nettsiden din kommer fra og samt forstå hvilket innhold, medier, kampanjer og tiltak som gir deg de beste resultatene. For å gjøre dette, og som også skaper deg til å bli en god markedsfører, må man lære seg en god del verktøy først. Dette vil jeg gå litt mer inn på nå.

Verktøyet google analytics vil jeg nå ta som selvfølge at man har litt erfaring med når man driver digital markedsføring. Dette verktøyet er gull verdt ved at den gir deg et dypere innblikk i hvor leserne dine kommer fra, og for å ta dette et skritt videre kan man ta i bruk UTM tags.

Forkortelsen UTM stammer fra Urcin Tracker og står for «Urchin Traffic Monitor». Dette er en webanalyseprogramvare og fungerer som base for Google Analytics. Ved bruk av UTM vil den fortelle deg hvem som sender trafikk til nettstedet ditt og hvor de kommer fra. Som f.eks hvis du har lagt ut en kampanje-link på din Facebook side og en på Instagram vil bruken av dette verktøyet fortelle deg hvem av disse plattformene leserne kommer fra, dette kan også gi et innblikk i hvem av kampanjene som fungerer best. Tenk deg at du hatt 10 besøkende på nettsiden din den siste tiden, og UTM-taggen forteller deg at 8 av disse kommer fra Facebook og kun de resterende 2 kommer fra Instagram. Da vil kanskje dette fortelle deg at du burde markedsføre deg annerledes på din Instagram-plattform.

Så hvordan fungerer det?

Man kan si at UTM-koden består av to komponenter, disse er:
UTM parameter som avgjør hva som skal spores, og starter alltid med «utm_»
Totalt sett her er det 5 parametere man kan spore, som vist i bildet under. UTM parameter er enkelt forklart stikkord du legger til i en URL-kode, slik at når noen klikker på linken med UTM parameter vil dette stikkordet blir sendt tilbake til din Google Analytics for sporing.

– Den andre komponenten er Sporingsvariabel som identifiserer det du ønsker å spore. Denne variabelen går foran
= tegnet og du kan bare ha tall, bokstaver, bindestrek, ‘+’ tegn og
perioder i denne variabelen.

Så dermed en typisk UTM kode kan være noe lignende dette:
«Cathrinelauritzen.com/utm-tag?utm_source=facebook«. Her kan man klart se at UTM-parameteret er merket i grønt og sporings variabelen er merket i rød. Teksten skrevet etter spørsmålstegnet går ofte under navnet «UTM-Hale».

Men hva betyr de forskjellige parameterne?

UTM_SOURCE: Sporer hvor trafikken kommer fra, for eksempel Facebook, e-post, Instagram osv

UTM_ MEDIUM: Sporer på et litt mer generelt nivå enn den forrige og måles på hvilket markedsnivå de besøkende kommer fra. Eksempler på dette er sosiale medier, betalt annonsering (PPC), affiliate link og lignende.

UTM_CAMPAIN: Brukes som regel for å spore hvilken markedsinnsats eller kampanje som trekker trafikk til nettsiden.

UTM_TERM: Brukes til å spore søkeord eller betalte annonser.

UTM_CONTENT: Brukes til å differensiere linker som leder mot samme URL, eller hvis du står mellom to forskjellige annonser vil den hjelpe å samle inn informasjon på hvem som gir best resultater.

Så hvordan lager jeg opp UTM-taggs?

Den enkleste måte å gjøre dette på er ved bruk av Google Analytics sitt verktøy «Campain URL Builder«.

Skjermdump fra Google Analytics / Demos & Tools

Her kan man enkelt fylle ut de forskjellige feltene og deretter vil man få en ferdig klar-til-bruk lenke.


.

.

Det er viktig å være obs på at man har lært seg opp og forstått hva de forskjellige parameterne står for slik at man unngår kluss i systemet. Andre viktige faktorer som man må være oppmerksomme på er å ikke sette UTM-tagger på interne linker dens egen nettside. Dette vil føre til et skjevt bilde av trafikken som samles inn og den vil ikke vise de riktige resultatene.

Deretter når linkene er tatt i bruk kan man finne dataen UTM-taggen har samlet inn på google analytics. Da går man inn på Brukeranskaffelse -> All trafikk -> Kilder/Medium.

Det er viktig å ha i bakhodet når man driver med UTM-tagger at man holder seg strukturert og lager en viss oversikt. Dette er noe som er «learing by doing» og det lønner seg å teste ut hvilke metoder som passer den selv best.

Håper denne lille guiden var til hjelp! Legg gjerne igjen din erfaring med UTM-Tagger.

Litteraturliste

Afectium: Datadrevet markedsføring for datadrevende selskaper
https://afectium.no/datadrevet-markedsforing-for-datadrevende-selskaper/

Neilpatel: The ultimate guide to using UTM parameters
https://neilpatel.com/blog/the-ultimate-guide-to-using-utm-parameters/

Moenco: UTM-Tagger
https://www.moenco.no/blog/utm-tagger

Novicell: Google Analytics feil som ødelegger dataene dine
https://www.novicell.no/blogg/6-google-analytics-feil-som-oedelegger-dataene-dine/

Yotube: Google Analytics UTM Tracking Tutorial For Beginners
https://www.youtube.com/watch?v=JV1H44IQxDU

2 Replies to “Hva er en UTM-tag og hvorfor trenger man det?”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.