Digital markedsføring er i stadig utvikling, og det å forstå endringer og implikasjoner ved dette er svært viktig. Her vil det oppstå mye endringer i tiden som kommer, så noe jeg syns vil være lurt å lære seg opp på er blockchain og kryptovaluta. Disse to type teknologene har gjennom årene hatt en stor påvirkning på hvordan digitale verdier overføres gjennom ulike parter (BDO.no). Gjennom denne teksten vil jeg gjennomgå hva disse to teknologiene går ut på, og hvordan den vil påvirke fremtiden.

Hva er kryptovaluta?

Bare navnet ved dette høres veldig komplisert ut, men det er ikke så ille som det høres ut. Man kan tenke seg til at kryptovaluta er en virtuell eller digital valuta (altså penger) som er kryptert. Med kryptert menes det at det er data omformet slik at informasjonen den inneholder ikke kan leses av en utenforstående tredjepart, og på denne måten hindrer det at sensitiv elektronisk informasjon ikke kan havne hos feil person (Wikipedia). Bitcoin er vel den første og mest kjente kryptovalutaen de fleste har et kjennskap til. Her kan man veksle inn virkelig valuta (som NOK) inn til «nettpenger» altså kryptovaluta som for eksempel Bitcoin. Dette gjør at pengene dine blir sikrere, men ikke uten at eieren står helt fritt for risiko, samt at det er enklere, raskere og billigere å overføre penger. Det mange også liker med kryptovaluta er at den ikke er eid av noen slags myndigheter som skal ha mer kontroll over hvordan pengene brukes enn deg selv, så kontroll er nok også årsaken til hvorfor akkurat dette kan være svært så revolusjonerende (Fundingpartner.no).

I dagens samfunn er det en stadig økning i interesse av denne type valuta. Bare i dag er det identifisert opptil 70.000 nordmenn som eier krypto, men mest sannsynlig enda fler også(Shifter.no). Ønsker man å tenke globalt er det allerede over 200 millioner kryptobrukere over hele verden og tallet fortsetter å stige for hver dag som går (Triple-a.io).

bilde tatt fra: triple-a.io

Hva er blockchain?

Teknologien som får kryptovaluta og Bitcoin til å fungere kalles Blockchain (eller på norsk blokkjeder). Dette er en form for database, hvor dataene ikke bare lagres på ett sted, men hos alle på hele blockchain-nettverket (Hemonto.com). Så fort aktiviteter er lagret i disse blokkene kan de verken fjernes eller endres, det er full anonymitet, og gir konsumere bedre innsikt i blant annet bærekraft og miljømessige indikatorer gjennom dens «gjennomsiktighet» (Nygaard Arne 2019).

Smarte kontrakter er også noe som kommer godt med på denne teknologen. Dette er som Fredrik Spetland forklarer: smarte kontrakter bygger opp på blokkjede-teknologi, og programmeres til å utføre bestemte handlinger så fort visse kriterier er oppfylt. Nick Szabo som er geniet bak begrepet smarte kontrakter forklarer dette ganske enkelt ved at hvis du ser for deg at du står foran en brusautomat vil du dermed

  1. putte penger på automaten
  2. trykke på den brusen du ønsker
  3. automaten vil deretter kontrollere at du har betalt nok for brusen
  4. automaten gir deg brusen

og så enkelt fungerer denne logikken bak smarte kontraker.

Men hvordan ble det «født»? Jo, når kryptovaluta-oppfinneren av Ethereum, Vitalik Buterin, fusjonerte Szabos smartkontrakt-ide med den banebrytende blokkjede-teknologien ble dermed smartkontrakter understøttet av blokkjeden, og vokste det seg større derifra. På denne måten er det superenkelt å overføre penger fra èn lommebok til en annen, og i tillegg som utvikler vil du også ha mulighet til å skriver programmeringskoder i sekvens, f.eks. at eierskap over huset overføres automatisk når pengene kommer inn på konto (Guldahl, Synne 2021).

Når det komme til kryptovaluta vil transaksjonene pakkes inn i blokker som igjen former lange kjeder med blokker, transaksjonene vil også være synlige og det vil ikke lenger være behov for en mellommann eller tredjepart. Rammebetingelser, nasjonale nettverk og digitale trusler gjør det derimot krevende med en slik ny teknologi da den stadig er i utvikling med dens sentrale struktur og globale rekkevidde. Ved hjelp av blokkjeder vil det også hindre at den samme kronen blir brukt flere ganger, eller at det blir laget falske pengesedler.

Selv om denne teknologien ble opprinnelig kjent gjennom bitcoin har den etter tiden som har gått blitt testet og implementert innen områder som: offentlig sektor, forsikring og finans, digital identitet, helsevesen, intensjonal handel, supply chain og mye mer! (BDO.no)

På bildet under kan man se en enkel illustrasjon på hvordan blokkjeder opererer.

bilde tatt fra: Hemonto.com

Så kort forklart:

Blokkjeden: er som jeg har lagt frem her den underliggende teknologien, altså regelverket som bestemmer hvordan noe (for eksempel kryptovaluta) skal operere i det daglige. Derfor kan du tenke på blokkjeden som teknologien.

Kryptovaluta: er den verdien tilhørende til en blokkjede. Her vil noen blokkjeder være designet kun for å drive desentraliserte og digitale valutaer, som Bitcoin. Mens andre blokkjeder har kryptovalutaen sin som en del av en større blokkjede-funksjonalitet (Guldahl 2021).

.

konklusjon

Dette er noe jeg kan skrive om dag inn og dag ut da det ligger så mye nyskapende og god teknologi bak. Avslutningsvis vil jeg konkludere med at disse to type teknologiene er svært så revolusjonerende, og det er en stadig økning av bedrifter og virksomheter som implementerer dette hos seg. Det vokser seg bare større for hver dag og jeg tror om noen få hundre år vil det kun være kryptovaluta som regjerer på denne jorden, og alle aktiviteter og transaksjoner som gjennomføres går igjennom blockchains. Mennesker/konsumere i dag ønsker å være mer involvert og ha mer kontroll over dataene og pengene sine, og det er ved bruk at nettopp dette de får det til.

Har du noe erfaring med blockchain eller kryptovaluta?

.

kilder

BDO: Blockchain-teknologi og kryptovaluta
https://www.bdo.no/nb-no/tjenester/radgivning/blockchain-teknologi-og-kryptovaluta

Coinweb: Hva er blockchain
https://coinweb.no/hva-er-blockchain/

Coinweb: Smartkontrakter: En nybegynnerguide
https://coinweb.no/hva-er-smartkontrakter/

Fredrikspetland: Hvorfor skal vi ta i bruk smarte kontrakter!
https://www.fredrikspetland.no/hvorfor-skal-vi-ta-i-bruk-smarte-kontrakter/

Fundingpartner: Kryptovaluta og blockchain-teknologien: Alt du trenger å vite
https://fundingpartner.no/investere/blogg-kryptovaluta-og-blockchain-teknologien-alt-du-trenger-a-vite

Hemonto: Hva er blockchain?
https://www.hemonto.com/no/hemonto-insights/oversikt-hva-er-blockchain/

Nygaard, Arne. 2019. Grønn markedsføringsledelse. 1.utg. Bergen: Fagbokforlaget

Shifter: Nordmenn har unndratt skatt på krypto verdt 50 millioner kroner
https://shifter.no/nordmenn-har-unndratt-skatt-pa-krypto-verdt-50-millioner-kroner/208363

Triple: Global Crypto Adoption
https://triple-a.io/crypto-ownership/

Wikipedia: kryptering
https://no.wikipedia.org/wiki/Kryptering

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.